25 November: För den svenska branschen

Nostradamus på svenska

En eftermiddag om framtiden för film- och tv-produktionen i Norden

25 november 2014 klockan 14.00 – 17.00 på Teater 1 (Hotell 11, Maskingatan 11, Göteborg)

Arrangörer: Göteborg Film Festival i samarbete med Lindholmen Science Park, Göteborgs Stad och Göteborg & Co

Fri entré, FÅTAL PLATSER KVAR. Föranmälan krävs – anmäl dig här!

Moderator: Johanna Koljonen

Vad betyder de snabba förändringarna i film- och tv-branschen för utvecklingen av affärsmodeller, tittarbeteenden och innehåll i Norden? Hur kommer filmpolitiken att påverkas av det politiska läget? Nu bjuder Göteborg Film Festivals Nostradamusprojekt in till seminarium specifikt för den svenska film- och tv-branschen. Det blir omvärldsbriefing och panelsamtal, och så får vi höra lite om de nya pengarna i Göteborgsregionen och Stockholm-Mälardalen.

Vi rekommenderar att ta Älvsnabben 285 (Klippan via Lindholmen) över älven.
Den lägger till utanför Hotel 11 på Eriksbergs Färjeläge.

Avgångar:

12:51 Lilla Bommens Hamn 13:07 Rosenlund 13:22 Eriksbergs Färjeläge
13:21 Lilla Bommens Hamn 13:37 Rosenlund 13:52 Eriksbergs Färjeläge

Översikt över dagen

14.00 – 15.00 Nostradamus

Briefing om branschtrender & frågor om framtiden

Slutsatser från Nostradamusprojektets senaste rapport uppdaterat för arbetet med den kommande. Övergripande trender, fenomen att hålla koll på, kreativa och affärsmässiga effekter. Publiken får möjlighet att lyfta in sina egna frågor i arbetet med nästa rapport och seminarium.

Medverkande: Johanna Koljonen

 

15.30 – 15.50 Nya pengar

Nya stöd och finansieringsformer: För vem, vad och varför?

Finansieringsmakthavare från Göteborgs- och Stockholmsregionerna talar om sin analys av branschläget, om strategiska mål, och om hur pengarna ska matchas med de bästa projekten.

Medverkande: Åsa Bernlo, filmutvecklare Göteborgs Stad; Martin Svensson, projektledare, Lindholmen Science Park; Anette Mattson, VD, Filmregion Sthlm-Mälardalen

15.50 – 16.45 Utmaningar och hopp

Utvecklingen av film- och tv-produktionen i Norden

När ser vi nya distributionsmodeller i Sverige? Kommer den svenska branschen att få utdelning av den enorma guldruschen efter innehåll på den amerikanska marknaden? Hur många betaltjänster blir normen i svenska hushåll? Förstår finansiärerna de nya publikbeteendena – och hur får vi ett regelverk som reflekterar den nya distributionsverkligheten? Är arthaus-filmen hotad eller på gränsen till ett stort genombrott?

Medverkande: Charlotta Denward, producent, styrelseledamot SFI; Kristina Börjeson, chef Distribution & visning, SFI; Christian Wikander, programchef för SVT Drama/Nöje; Tomas Eskilsson, VD, Film i Väst; Petri Kemppinen, Nordisk Film & TV Fond

Nostradamus är ett initiativ från Göteborg Film Festival och Lindholmen Science Park, med syfte att bevaka de snabba förändringarna i film- och tv-branschen. När affärsmodeller, produktion, distribution och publikbeteenden skiftar samtidigt är det svårt för mindre länder att hävda sig – och svårt för mindre aktörer att ens hänga med. Nostradamus tar den del av den omvärldsbevakningen enskilda inte har tid med, samlar branschen till samtal om utmaningar och lösningar, och sammanställer spådomar om de närmaste åren på basen av djupintervjuer med expertis i strategiska positioner i branschen.

Om talarna

Åsa Bernlo, filmutvecklare, Göteborgs stad

Samverkar med Västra götalandsregionens filmaktörer och koordinerar tillgängligheten till film i Göteborgs stad. Tidigare ansvarig för Mediedagarna i Göteborg och VD för Göteborg International Film Festival 2006-2011.

Kristina Börjeson, chef distribution & visning, Svenska Filminstitutet

Chef för enheten Distribution & visning på SFI, dessförinnan lanseringskonsulent sedan 2011. Tidigare bland annat kommunikationschef på Natur & Kultur, marknadschef på Triangelfilm och programkoordinator på Göteborg International Film Festival.

Charlotta Denward, producent

Fram tills nyligen produktionschef på Svensk Filmindustri. Chef för Svenska Filminstitutets produktionsstödsavdelning 2006-2012, tidigare filmkonsulent och filmproducent. Producerat bland annat Grabben i graven bredvid, Elina – som om jag inte fanns, Tur & retur och Den nya människan.

Tomas Eskilsson, VD, Film i Väst

Tomas Eskilsson startade och har ansvarat för Film i Västs verksamhet sedan 1992. Han har samproducerat över 250 långfilmer, såväl svenska som internationella stora och små filmer. Idag arbetar han med bolagets strategiska utveckling.

Petri Kemppinen, VD, Nordisk Film & TV Fond

Tidigare filmkonsulent och produktionschef vid Finska filmstiftelsen under åtta år. Dessförinnan jobbade han under nio år på YLE TV, bland annat som chef för ungdomsavdelningen och som programbeställare. Expert på filmfinansiering och europeisk filmpolitik.

Johanna Koljonen, redaktör och moderator, Nostradamus

Kritiker, författare, programledare och mediaanalytiker. En av grundarna av produktionsbolaget Rundfunk Media AB. Undervisar och konsultar inom upplevelse- och transmediadesign.

Christian Wikander, programchef för drama, Sveriges Television

Har lång erfarenhet som manusförfattare, regissör och producent för flera tv-serier, produktioner och samproduktioner som Tre kronor, Hotel Caesar, Rederiet och Sanningen om Marika.

Anette Mattson, VD, filmregion Stockholm-Mälardalen

Har under sin period på Filmregion Stockholm-Mälardalen medverkat till att stärka huvudstadsregionens position på filmkartan och etablerandet av en privat plattform för filminvestering som bl.a. gått in i filmatiseringen av Klas Östergrens roman Gentlemen och filmen om Ingrid Bergman. Tidigare bl.a. Head of Coordination på SF samt verksamhetschef för Nordisk Film Post Production.

Martin Svensson projektledare, Media Arena, Lindholmen Science Park

Arbetar med långsiktig strategi för Lindholmen Science Parks mediesatsning. Tidigare projektledare på Film i Väst och VD för Appello.

Petri Kemppinen
Petri Kemppinen
Åsa Bernlo
Åsa Bernlo
Image
Christian Wikander
Image
Charlotta Denward
Image
Anette Mattson
Image
Tomas Eskilsson
Picture of Kristina Börjeson
Kristina Börjeson
Image
Johanna Koljonen