Politik och Pirater

Nostradamus svenska höstseminarium 8 oktober 2015

Image

Den svenska branschen var samlad för en uppdatering kring filmpolitik och för att en gång för alla knäcka piracyfrågan.

Program

Kl 14-15: Nya ramar – nya möjligheter?

Efter remissrundan och budgetpropositionen börjar bilden klarna. Vart barkar filmpolitiken hän? Hur jobbar vi långsiktigt i en period av förändring? Vi hör bland andra Bo-Erik Gyberg från Kulturdepartementet, Hjalmar Palmgren från Filminstitutet, film- och transmediaproducenten Gila Bergqvist Ulfung samt utredaren Bengt Toll.

Kl 15-17: Samling i piratfrågan

Piracy-experterna möts för ett samtal med parterna om fakta och lösningar. Vad vet vi om piraterna? Vilka åtgärder är möjliga? Vad kan du göra?

Klas Palmqvist (Nordisk Film) presenterar färska Mediavision-data om de skenande normaliseringen av piracy i Sverige. Vi möter bl.a. också Daniel Westman (Stockholms Universitet), expert på rättsliga strategier kring piracy, Sara Lindbäck, nätbrottsexpert, Rättighetsalliansen, och Karin Lundén, civil utredare på Polisen i Region Väst.

Nostradamusprojektet på Göteborg Film Festival är ett samarbete med Lindholmen Science Park med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Göteborg & Co.

Om talarna

Gila Bergqvist Ulfung

Gila.Bergqvist

VD för Breidablick Film Produktion AB. Film- och transmediaproducent.

Tidigare barnfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet och programledare på Sveriges Television.

Bo-Erik Gyberg

 Bo-Erik Gyberg, Kulturdepartementet. På uppdrag av Kulturdepartementet har Bo-Erik Gyberg haft uppdraget att sondera förutsättningarna för den framtida filmpolitiken, och leda dialogprocessen med alla berörda aktörer i filmbranschen.

Han är tidigare rektor för Stockholms Dramatiska Högskola.

Bo-Erik har varit verksam som fotograf, filmproducent och egen företagare under närmare 25 år innan han 1993 blev filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet och så småningom rektor för flera av de konstnärliga högskolorna i Göteborg, bland annat Filmhögskolan, Högskolan för Design och Konsthantverk och Högskolan för Scen och Musik.

Sara Lindbäck

SaraLindbäck

Jurist och nätbrottsexpert, Rättighetsalliansen.

Tidigare jurist på Antipiratbyrån. Var med och startade Rättighetsalliansen 2011.

Rättighetsalliansen har varit den tongivande aktören i arbetet mot piratkopiering av film. Bland annat har deras utredningar lett till tillslag mot Pirate Bay, Swefilmer och Dreamfilm.

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, t ex illegal handel, olika typer av kränkningar och piratkopiering.

Karin Lundén

Picture of Karin LundénSedan 2013 civil utredare på Polisen i Region Väst med specialinriktning på immaterialrättsbrott. Övervägande del av utredningarna hon arbetar med rör brott mot upphovsrättslagen.

Hjalmar Palmgren

Picture of Hjalmar Palmgren by Karin AlfredssonChef för avdelningen Filmstöd på Svenska Filminstitutet.

Tidigare projektledare på K Special med budget- och innehållsansvar för svensk och internationell samproduktion, där han medverkade till tillblivelsen av bl a Searching for Sugar Man, Big Boys Gone Bananas! och Pojktanten. Mellan åren 2002 och 2005 var han dokumentärfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Före det arbetade Palmgren som bearbetningsproducent med filmer och tv-serier.

Klas Palmqvist

Picture of Klas Palmqvist Klas Palmqvist är ansvarig för digital distribution och affärsutveckling på Nordisk film i Sverige och har över 25 års erfarenhet av underhållningsindustrin. Han har suttit som VD på ett flertal mediabolag och senast PAN Vision Publishing AB samt att han var delägare i Spiderbox Entertainment som Nordisk Film förvärvade. Vid sidan av detta så är också Klas ansvarig för Piracyfrågor i SVF (Sveriges Videodistributörers Förening).

Bengt Toll

Picture of Bengt Toll

Utredningskonsult inom utvecklingsstrategier för film och media, filmproducent och tidigare utvecklingschef på Film i Väst och VD för Svenska Filminstitutet. Har arbetat på ett underlag till nytt stödsystem.

Daniel Westman

Daniel WestmanExpert på rättsliga strategier kring piracy.

Forskare och lärare i rättsinformatik och IT-rätt vid Stockholms universitet. Intresserar sig för samspelet mellan informationstekniken och juridiken och arbetar med IT-relaterad juridik inom upphovsätt, skydd för personuppgift, yttrandefrihet och offentlighetsprincipen.